Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
+ 386 41 335 125
Log in

Psihoterapevtski pristopi

Pri svojem delu združujem različne psihoterapevtske pristope. Najpoglavitnejša sta Realitetna terapija, ki temelji na Teoriji izbire in Transakcijska analiza.

Realitetna terapija

Realitetna terapija (RT) je svetovalna in psihoterapevtska metoda, ki usmerja ljudi k prevzemanju učinkovitejšega nadzora nad svojim življenjem in uspešnejšemu spoprijemanju s stresi in drugimi življenjskimi težavami tako, da jih uči usmerjati njihova življenja k učinkovitejšim izbiram med možnostmi, ki so jim na voljo.

Razvil jo je ameriški psiholog in psihiater dr. William Glasser na podlagi spoznanj, ki jih je pridobil v svoji psihiatrični praksi, ko se je srečeval z neučinkovitostjo tedanje psihiatrije. Njegovo prvo knjigo Realitetna terapija so označili za mejnik v psihoterapiji.

Realitetna terapija je izjemno učinkovit pristop pri obravnavi vseh oblik psiholoških motenj, od vsakodnevnih življenjskih težav do resnih psihoz. Metode terapije so uporabne pri delu s posamezniki, skupinami, pari in družinami.

Transakcijska analiza

Transakcijska analiza (TA) je teorija osebnosti in komunikacije, ki se je iz okvirjev psihoterapije razširila tudi na druga področja, kjer se je izkazala za učinkovit pristop in močno orodje. Njeni temeljni koncepti in tehnike se učinkovito uporabljajo tudi v svetovanju, na področju vzgoje in izobraževanja, v organizacijski psihologiji in menedžmentu.

TA se v praksi uporablja kot psihoterapija za obravnavo vseh oblik psiholoških motenj, od vsakodnevnih življenjskih težav do resnih psihoz. Metode terapije so uporabne pri delu s posamezniki, skupinami, pari in družinami. TA je uporabna povsod, kjer je potrebno razumevanje posameznikov, odnosov in komunikacije.